Afbeelding
Foto: Sam Fish

Verplaatsing markt Middelharnis biedt voordelen

Bedrijf in beeld

Middelharnis - Sinds jaar en dag staat hij op de markt, weer of geen weer. Een bekend gezicht bij veel Flakkeeënaren. Jan Piet(er) Sterk (43) uit (hoe kan het anders) kaasdorp Bodegraven. Samen met zijn broer Peter (53) runt hij een al generaties oud bedrijf. De verhuizing van de markt naar Middelharnis bevalt hen prima.

Zijn boerenkaas is echte boerenkaas en geen fabrieksboerenkaas. Jan Piet kan zelfs boos worden als men zijn kaas vergelijkt met kaas van de supermarkt. En terecht. Rondom Vandaag ontmoette Jan Piet op de markt en vroeg hem hoe hij dacht over de verplaatsing van de markt van Sommelsdijk naar Middelharnis. Jan Piet was zeer duidelijk. Wat hem betreft is de markt in Middelharnis een blijvertje. Alleen al het gemak ’s morgens om op te bouwen. Op de vraag of hij niet terug zou willen naar Sommelsdijk, was hij zeer duidelijk. “Nee, liever niet. En ik geloof ook dat niemand van de marktkooplui daar naar toe terug wil. Een marktkoopman is ook maar een mens en kan zich ook wel een keertje verslapen. Om dan nog op je plekje in Sommelsdijk te komen, is dan een groot drama en levert heel veel boze gezichten op.”

Terug naar Sommelsdijk?

Ondertussen is het een heet hangijzer. Sommeldiekers willen de markt, die al eeuwen in Sommelsdijk gehouden wordt, terug. Zij vinden de markt een onvervreemdbaar goed. Het is hun markt en dat moet vooral zo blijven. De gemeente had het hen begin dat jaar ook zo beloofd. Hoewel het maar 792 meter is van de oude marktplaats naar de nieuwe, is het voor hen bijna onverdragelijk dat die Meneersenaren alweer wat van hen afsnoepen. Veel mensen vinden de sfeer tussen de oudere woningen van de Voorstraat beter dan de vlakte van de markt in Middelharnis. Toeristen die in Sommelsdijk op de markt komen, zijn er wellicht ook genegen om dan het museum en de kerk te bezoeken. De vraag is alleen of er zoveel toeristen komen.

Voordelen

Volgens Jan Piet is het voordeel voor de kraamhouders groot, maar ook voor zijn klanten. Immers er is volop parkeerruimte achter de bibliotheek en de supermarkt of anders op het parkeerterrein achter den Diek. De winkeliers hebben door de markt meer aanloop. Omwonenden die overlast kunnen ervaren, zijn er hier nagenoeg niet. Kortom, als het aan kaasboer Sterk ligt, blijft de markt in Middelharnis.

Door Koert Wijnands

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk